Uzuntarla Mahallesi 424 Cadde, No: 41 A, Kartepe / Kocaeli

Kuzu Mektebi Nedir Nasıl Olmalıdır?

İlk olarak kuzu mektebi nedir? Sizlere bu konu hakkında bilgi vereceğim. Kuzu mektebi küçük kuzuların daha iyi beslenmeleri ve diledikleri kadar kesif yem yiyebilmeleri için yapılmış bölmedir. Buraya ancak kuzular girebilmektedir. Kitlenebilen bu bölüm aynı zamanda kuzuların ve annelerin de dinlenmelerini sağlamaktadır.

İsimlendirme ve Kökeni

Bu isimlendirme nereden geliyor diye sorarsanız. Macaristan çiftlik ziyaretlerimde bu bölümlere kuzu mektebi dendiğini öğrendiğimde çok hoşuma gitmişti. Ben de Macaristan’da ki dostlarımızdan öğrendiğim bu isimlendirmeyi ülkemizde de kullanmaya başladım. Beni izleyen bir çok üreticimiz artık kuzu mektebi nedir çok iyi biliyorlar. Bu da beni ayrı mutlu ediyor.

 

Kuzu Mektebinin Önemi

Kuzularınızın annelerinden ayrıldığı ve aynı zamanda yem yemeye başladığı bölmeye kuzu mektebi diyoruz. Bunu Macaristan seyahatlerim sırasında öğrenmiştim ve çok benimsedim. Kuzular bu bölmede yem yemeye alışıyorlar kaba ve kesif yem olmak üzere. Anneleri otlamaya gittiklerinde, annelerinin yemlemeleri sırasında, ya da anneleri ile beraber iken yapılan kuzu aralıkları sayesinde kuzu mektebine diledikleri gibi geçerek beslenebiliyor ve dinlenebiliyorlar.

 

Kuzu Mektebinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuzu mektebinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de altlarının çok temiz ve hijyenik olmasıdır. Ne kadar yere ihtiyacınız olacak? Kuzu başı 0,4 ile 0,5 metrekare yeterli olacaktır. Siz 20 metrekare olarak düşünün. Kuzu mektebi için Azaldıkça küçültebileceğiniz çoğaldıkça büyütebileceğiniz çitler ile bir yer yapmaya çalışın. Kuzularınız için şamandıralı suluk, otomatik yemlik ve kaba yem yani otunuzu koyabileceğiniz otluğa ihtiyacınız olacaktır. Otomatik yemlik neden önemli kuzularınızın dilediği kadar anne sütü dışında beslenebilmelerini sağlar. Daha hızlı büyümelerine katkıda bulunur.

Besleme Yöntemleri

Bazı arkadaşlarımız günde 2 ila 4 defa elle beslemeyi tercih ediyorlar. Sabah, öğlen, akşam ve gece beslemesi yapıyorlar. Bu sistemin dezavantajı, zaman kaybı, daha fazla yemlik ve işçilik. Avantajı kuzular daha bir iştahla yeme saldırabiliyorlar. Yemlikleri devamlı temizlendiği için de devamlı taze yeme ulaşmış oluyorlar. Biz şimdi daha fazla uğraşmamak ve daha az yorulmak için otomatik yemlik kullanmaya karar verdik. Maalesef fiyatlar biraz daha yüksek 5,000 ₺ 1 adet fiyatı 2,5 metre iki taraflı kuzular yemlenebiliyor. Her seferinde bir çuval yem dökmeni yeterli olacaktır. Ancak kuzularınız henüz 10-15 günlük ve yeme yeni başlıyorlarsa az miktarda taze taze vermeniz onların yeme alışmaya başladığını takip etmeniz gerekir. Otomatik yemlik de olsa mutlaka yemliklerin temizliğine dikkat edin. Yemlik seçerken keskin ve sivri uçları, köşeleri olmayan yemlikler tercih edin.

 

Yemlik ve Suluk Maliyeti

Bir adet kuzu otomatik yemliği yeterli olacaktır. Aynı anda 10-12 kuzu iki taraflı yem yiyebilir. Genelde kuzulara bu yemlikler ile serbest besleme yapacağınız için bir kuzu otomatik yemliği yeterlidir. Fiyatı 270$ civarı olacaktır. Suluk ihtiyacının maliyetini suluklar kısmına yazdım bir suluk 11$’dır. Otluk içinde file dahi kullanabilirsiniz. Yine de 54$ maliyet koyalım.

Osman Tanju Güneri

Kuzu mektebi küçük kuzuların daha iyi beslenmeleri ve diledikleri kadar kesif yem yiyebilmeleri için yapılmış bölmedir.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkımda

Osman Tanju Güneri

Osman Tanju Güneri

Osman Tanju Güneri, hayvancılık alanında uzmanlaşmış, eğitim videoları ve danışmanlık hizmetleriyle sektörde öncü bir isimdir.